親歷Cable駐廣州新聞製作

話説2007年3月6日,香港有線電視的11點新聞有這一段:
《穗大學生對特首辯論感新鮮》
  香港特首選舉的電視辯論,對廣州大學生來説,是很新鮮的事物。他們還說,廣東省政府也應該試試該做法。

比起特首辯論,其實我對電視新聞採訪的背後更加感興趣。故事由昨晚6點45分講起。
6:45pm 天河城南門 與有線電視駐廣州記者林建誠會合,驅車去學校。
7:20pm 大學宿舍,開始調試設備。包括攝影機,燈光,網絡直播。設計問題,準備問題。

8:00pm 同步收看香港無綫電視翡翠台直播《2007特首選舉論壇》。論壇由香港8間電子傳媒主辦,並且有現場觀眾參與。此時已經需要拍攝一些TC2,例如宿舍環境、電視畫面以及我們討論的片段。

8:20pm 看得差不多的時候,開始正式朴咪(訪問受訪者)。在這種時間比較寬鬆的新聞的時候,會預先設計好問題,讓受訪者先整理一下語言,盡量做到回答精煉。畢竟一段新聞只有1分多鐘。

8:30pm 基本完成拍攝,記者開始把片段REPLAY,再有選擇性地CAPTURE入電腦。之後,記者開始寫稿,設計如何做扒,以及ROUGH EDIT。攝影師亦會補充拍攝一些先前需要的片段。

9:00pm 拍攝做扒。此時已經開始把片段通過互聯網FTP傳送回香港。由於有線駐廣州新聞中心比較遠,所以記者決定在學生宿舍把片段傳送回香港。

9:45pm 之前已經把稿件傳回香港,由香港的採訪主任檢查、更改稿件,再電郵回廣州。確認無誤就開始做VO。稿件内容與粵語口語相同,例如會使用「嘅」、「喺」等口語詞,避免錄音時不順暢。讀稿時需要周圍安靜,並且字正腔圓,不能有懶音,並且要適當停頓,加上「bite」等字眼,方便香港工程人員剪接。
10:00pm 將VO轉換成音頻格式,通過FTP傳送回香港。香港接收12段片段後,就由香港的工程人員FINAL CUT(精剪)。不過由於使用路由,宿舍網速不太理想,此段新聞趕不及10點半的有線新聞。


  之後的時候以及等待傳送的時候,記者林建誠以及CamMan還分享了一些採訪經歷。例如互聯網的發展給他們採訪帶來很多的方便,基本上已近告別以前為趕新聞「走帶」(由於題材敏感,不能通過所謂正規途徑衛星傳送回香港,必須把拍攝到片段的錄影帶送至香港或澳門)的年代。他們自豪地說了前幾日到湖南採訪衝突,全球只有他們採訪到傷者,CamMan還是第一次跑中國突發新聞;到順*德、汕*尾採訪的刺激經歷;某一年兩會,全球獨家拍攝到天+安*門廣場有人散發傳單;以及當年林建誠還擔任亞洲電視駐澳門記者的時候,已經時常到内地採訪,例如多年前的江門煙花厰爆炸,趕車回珠海以微波傳送把片段傳回澳門。
  同時又談到Youtube的誕生,BT的誕生,改變了影像的傳送方式。任何人都再也阻止不到資訊的發佈。Youtube好多驚喜的,關於我們「家裡面」發生過的事情。
  而CamMan還對廣州本地雜誌《1626》以及年輕人獨立創作雜誌《RICE》頗感興趣。
  10:30pm,當所有片段已經傳送回香港,並且多次通過電話confirm無誤之後,他們就離開宿舍了。
  這次是我第一次現場看新聞的製作,與看書以及《K-100》很不同。真的是感受到他們與時間競爭,以及要將真相帶給觀眾。内地採訪雖然諸多限制,很多時候我們看到的或者被cut又偷偷上tvb.com重溫的新聞可能只有一兩分鐘,但新聞的背後,就是24小時隨時候命,用盡方法將事實真相告訴公眾。作為一個中國人,作為一名香港記者,他們這樣不是為了引起社會的不和諧不穩定,而是為了促進中國社會的進步。
  暫時内地還看不到Cable。希望Cable下半年推出的「十蚊台」(由於Cable沒有免費電視牌照,失去英超轉播權之後決定推出一次性收10元港幣就能永遠收看的近乎免費的收費頻道,增大市場份額)能夠在内地落地(雖然就算落地,新聞節目一樣照cut不誤),到時候,就可以看到有線的高質素節目。

最後,當然好唔知醜咁揸住Cable支mic,影張相。可惜,成個傻佬咁。

(轉成粵語)

  今日就更加surprise,今晚同無綫電視駐廣州記者柳俊江一齊dinner!哇…………!!!真人比上鏡仲要靚仔!仲要好strong。多得某L君帶歇。可以見到偶像喎(貌似有d花痴)。
  TVB由細睇到大,好有感情,而無綫新聞從97年就開始關注,都有十年喇。柳俊江咁後生,我都好想忍唔住講翻句——「我細細個就開始睇你播新聞」(雖然我冇咁講)。
  興奮得滯,講翻重點先。柳俊江同TVB個CamMan就分享咗佢哋嘅採訪經歷以及一d趣聞。其實記者在鏡頭前好嚴肅,不過鏡頭背後都好好玩嘎。例如到非洲跟領導人出訪,去順德、湖南;世貿示威採訪經歷;新聞部趣聞;搞笑做扒;TVB輸Cable…………
  做記者,真係要「鐵腳馬眼神仙肚」。TVB新聞資源少過Cable,希望遲d可以改善,畢竟我睇無綫大,畢竟廣東收唔到Cable。
  咁當然有影相啦,不過promise咗唔擺上嚟lu……

  死喇,好似呢段冇乜point。不過柳俊江確實好型!


p.s
  最近down咗袁志偉(花哥,TVB新聞部阿Head,不過頭銜係「電視廣播有限公司新聞及資訊部助理總監」,唔知點解呢?)在樹仁大學的講座,名為《如何做好一位電視新聞主播》。不過除咗講主播,仲有關於電視新聞採訪等内容。
  我個人就覺得講得一般。第一,我覺得呢個阿Head嘛嘛,可能之前負面報道太多,而且呢幾年無綫新聞確實差咗。第二,内容好多圍繞主播的樣貌,學生提問都係咁。

(字幕是我自己photoshop的)
最搞笑一下呢段:
  『袁生,請問TVB前幾年在翡翠台起用冇採訪經驗的主播,好似趙海珠同林燕玲…………?』
  「你去問NOW啦。個人都去咗NOW。」
  『即係唔係你嘅意思?』
  「都話去問NOW咯!」
如果想download呢個講座(Video and Audio),就去以下呢個網址:
中國大學d講座,好多時候都係拉翻嚟收錢畀人做廣告,自己就拉過。我哋學校幾時先有d高質素嘅講座?!

Advertisements

About William Lo
http://willylo-cu09.spaces.live.com/

36 Responses to 親歷Cable駐廣州新聞製作

  1. winson says:

    开心死你拉!!

    Like

  2. Nana says:

    hehe~~
    不錯不錯~後生可畏~

    Like

  3. Nana says:

    hehe~~
    不錯不錯~後生可畏~

    Like

  4. Unknown says:

    学我甘改行吧你!

    Like

  5. winson says:

    好同意你最后那段说话,一两分钟的新闻片段可能是经过好长时间先制作到出来,所以好佩服他地!无论点讲都好,他地为中国乃至世界的的社会发展都起了促进的作用!这也是我敬重记者这个行业的一个重要的原因!!

    Like

  6. William says:

     
    to DaphnE:
    重復翻msn上面講嗰句,你睇我好我睇你好啫。
     
    to Hanzen:
    你估我唔想?!
    不過首先,讀英文冇乜唔好。雖然讀咗咁多年先發現,自己d英文依然咁水。
    其次,我間大學冇新聞系,個廣播電視編導專業比較……-_-|||。
     
    to Winson:
    確實幾興奮。十年都唔一潤。
     
     

    Like

  7. Lydia says:

    哇,好羡慕你有噤嘅經歷啊.我都好想接觸下D記者同埋親身經歷下新聞製作嘅過程.

    Like

  8. WING says:

    thats good…HK效率好…睇成品…NO门面…真正的PRO

    Like

  9. exolo says:

     
    睇嚟你好鍾意新聞喎..
     

    Like

  10. A says:

    似乎又邁進一步了..

    Like

  11. A says:

    似乎又邁進一步了..

    Like

  12. Jing says:

    睇来你既生活,非常之有意义…

    Like

  13. William says:

     
    to Lydia:
    現場可以睇現嗰種緊迫感 同時佢哋鏡頭後面都有輕鬆的一面
     
    to biewing:
    「香港記者」四個字已經好有分量
     
    to Syrus:
    都幾中意嘎
     
    to 柒目杉:
    我都希望係 發完夢 練口譯去
     
    to Clara:
    blog睇上去有意義 未必真係好多姿多彩
     
     

    Like

  14. A says:

    我個頭   係北京路個i.f 個阿john出品…不過其實ken哥好D~~

    Like

  15. says:

    犀利啊!羡慕一下!

    Like

  16. Unknown says:

    好夸吖,我喺搜索揾到你嘎,好犀利吖,可以同香港有线、无线记者接触,有咩方法嘎?
     
    你喺我偶像吖

    Like

  17. 小毒 says:

    sexy?
     
    呵呵
     
    还差点
     
    继畜努力
     
     
    你在香港上学?
     
    什么学校
     
     
     
     
     

    Like

  18. William says:

     
    to Steven:
    thank you 下次去試下
     
    to Jay:
    希望下次仲可以有機會見識下其它
     
    to 十幾嵗人入波波池:
    我唔會係你偶像。我都係好似你咁做fans。
     
    to Keita:
    我不是在香港讀書。我在廣州一間垃圾重點大學。
     
     

    Like

  19. jre says:

    咁谦虚吖,你看来好中意新闻咁啵,斗胆问句你点认识香港无线、有线班记者?喺咪报料认识嘎? 话我知吖,求求你。

    Like

  20. jre says:

    咁谦虚吖,你看来好中意新闻咁啵,斗胆问句你点认识香港无线、有线班记者?喺咪报料认识嘎? 话我知吖,求求你。

    Like

  21. William says:

    講起上嚟 一匹布咁長………………當時高中年幼無知 down到d珍貴新聞片好興奮走上去tvboldclips.org通知全世界呢個係開始

    Like

  22. WING says:

    tvboldclips.org  好野来的!

    Like

  23. WING says:

    tvboldclips.org  好野来的!

    Like

  24. WING says:

    tvboldclips.org  好野来的!

    Like

  25. 文佳 says:

    好简单直白的記錄 呵呵
    幕後工作好辛苦
    幕后工作人員是值得大家敬重.
    加油!你都

    Like

  26. 佳捷 says:

    嗻喺点吖?唔明,可以详细d嘛,例如点样接触记者。你认识咁多香港记者有咩感觉嘎?你点识咁多新闻专业术语?望能解答

    Like

  27. Ming says:

    点解猫王都唔出声噶??

    Like

  28. Rui says:

    5错哦

    Like

  29. William says:

     
    to biewing:
    嗯嗯……識貨!
     
    to VICO|PK仔:
    你都係採、編、播於一體的電視人啦
    你之前唔係出埋鏡嘅咩?
    咁後生咁多fans就轉戰幕後啊?
     
    to 十幾嵗人入波波池:
    都係偶然機會啫
    新聞術語,tvboldclips.org有教,以前在中學電視台同埋現在大學電視台d老師都有講過
     
    to Ming:
    神嗰段 傳翻香港之後畀人cut咗
     
    to Rolenda:
    英文名果然夠複雜
    幾時一齊再去強記雞粥啊?
     
     

    Like

  30. Lo says:

     
    好耐無黎~又有耳目一新 眼前一亮既感覺~
    好幸福  可以做自己中意做既事 事情可以變得咁有趣~
    哈哈

    Like

  31. jre says:

    上唔到喔,个网唔得。咁你认识几多记者吖?

    Like

  32. Edgar says:

    做MC又几过瘾喔~~得闲采访下我啦~

    Like

  33. y says:

    感谢瓜哥~让我来到这里,很有吸引力啊!~
    你是做什么的啊?
     
    特首的选举还真实轰动啊~不过北京风平浪静~

    Like

  34. y says:

    感谢瓜哥~让我来到这里,很有吸引力啊!~
    你是做什么的啊?
     
    特首的选举还真实轰动啊~不过北京风平浪静~

    Like

  35. y says:

    感谢瓜哥~让我来到这里,很有吸引力啊!~
    你是做什么的啊?
     
    特首的选举还真实轰动啊~不过北京风平浪静~

    Like

  36. ConnIE says:

    可以見到偶像喎~
     
    仲話唔系距fans~~ 

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: